Да спреш с реакциите!

Ако искаш да осъзнаеш подсъзнателния ум, да разбереш подсъзнанието, трябва да спреш с реакциите, с харесването и нехаресването. Да спреш да се описваш с тези неща. Това е най-трудното.
За да разберем нещо, трябва да излезем от предразсъдъците. Предразсъдъците не са реални. Те са като блянове, халюцинации, на които ние подсъзнателно робуваме. Откликваме им и те ни контролират. Поради тях не можем да сме свободни. Мислим, че това ни е характер. А това не е истина, това не ти е характер, това е карма. Това е подсъзнателният ум. То е кармата, поради която ти се е случило, каквото ти се е случило, заради това сега имаш такъв ум. А тоя ум си го заслужил с работа. С прераждания. Той е твоя заслуга. Ти си го сложил в твоето подсъзнание и казваш: „Аз съм ангел“. После ще излезе нещо от подсъзнанието и казваш: „Откъде дойде това!?“. Не го виждаме и го осъждаме.
Да не го осъждаш, да не го подкрепяш и да не го затъпкваш. За да дойдем до такъв момент, трябва да видим кои са тия реакции в нас, които ни карат да правим нещата. Какво е това в човешкото същество, което го води към алкохола или го кара да пуши. Какво е това, което те кара да се дразниш, да се ядосваш, да реагираш, да правиш някои неща автоматично, без да разбираш всъщност откъде идва това – без да имаш дълбочина на виждане за това, което правиш.
Така живеем на повърхността. Ужким сме съзнателни, ама това не е свръхсъзнанието. Всъщност нашата истинска природа е свръхсъзнанието. А това свръхсъзнание е скрито от нашия съзнателен ум. Ние не знаем, че имаме свръхсъзнание, че имаме достъп до необятността, светлината и мира. Ние мислим, че нямаме. Защото нямаме такава опитност. Не сме изживели такова нещо. Дори да вярвате – вярвате условно. Интелектуално. Това няма връзка със свръхсъзнателния ум.

Из книгата „МУ“
Дзен притчи, медитация и себеосъзнаване
Книга съставена от лекции на Перица Георгиев – Кану

🕉

Скъпи приятели, сега книгата „МУ“ можете да поръчате на промоционална цена (-30%).
Промоцията е валидна до края на месец юни. 2023 г.

Поръчка можете да направите тук:
https://premananda-bg.com/produkt/004/
или с лично съобщение на фб страницата ни.

С пожелания за едно мъдро, богато и осъзнато, супер дзен лято!
🫶
🕉

Мария Георгиева
admin@premananda-bg.com
Няма коментари

Коментирай