На фестивала Слънцерод

И така – след седмицата на поредното издание на „Алея на книгата“ в София, ето ни на първото издание на фестивала Слънцерод в Златен парк – Луковит.
Съборът на знанията и уменията Слънцерод съвпада с есенното равноденствие.
Идеята за този фестивал се зародила на 15 август, когато група момичета се срещнали и решили да покажат какво знаят и умеят, да споделят, да обменят опит и умения…
„Причината фестивалът да се случва на равноденствие е, че цялата духовност на нашия народ е свързана със Слънцето. Нашият календар е слънчев, това е един от най-древните световни календари, признати от ЮНЕСКО. Равноденствието, както и дни като Еньовден и Игнажден, са почитани от векове. Това е причината да изберем тези дати и това пространство“ – разказва Симона Величкова, съорганизатор на проекта.
Събитието ще се проведе на три локации – Карлуково, Пещерата Проходна, известна като Божиите очи, Златен парк в Луковит и село Ъглен.
„В този район са едни от най-древните храмове, свързани със Слънцето, което нашият народ е почитал векове наред. Тук е открито кокалче с рунична писменост на хиляди години, която вероятно Софроний Врачански и Паисий Хилендарски описват като „резки“ и „черти“. Това е район, който пази много древност. Който е одухотворявал и спасявал неведнъж. Искрено се надявам хората да почувстват това отвътре“ – разказва Симона Величкова.
Ще присъстват над 40 лектори, занаятчии, музиканти, танцьори, агрономи, които ще споделят своите умения с присъстващите.
На фестивала Ви очакват и книгите на Кану Баба, суфи поезията на Мевляна, на Юнус Емре, с които Ананда с любов и вдъхновение ще Ви запознае. А в неделя 24.09.2023, Дхяна – Deyana Kotseva ще представи своята чудна книжка за деца „Островът на костенурките“.
Заповядайте
Мария Георгиева
admin@premananda-bg.com
Няма коментари

Коментирай